Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en dankt haar onderscheiding als belangrijkste AOC wijnstreek van Frankrijk aan haar grote verscheidenheid aan hoogwaardige terroirs. In dit uitgebreide assortiment van fijne wijnen vindt elke liefhebber zeker een wijn die hem aanstaat en past bij de gelegenheid.
In 1855 voert Bordeaux onder leiding van Napoleon III het idee van classificaties in. Deze term wordt wereldwijd een synoniem voor kwaliteit en prestige. Het principe van de “crus classés" illustreert het verband tussen het specifieke karakter van een terroir en de inspanningen die de wijnmakers al generaties lang doen om een zo goed mogelijke kwaliteit te bekomen. Op basis van geografische factoren en geproduceerde typen wijnen onderscheiden we zes families van Bordeaux wijnen: Médoc, Blaye en Bourg, Libournais, Entre-Deux-Mers, Graves et Sauternes, Bordeaux en Bordeaux Superieur.
De belangrijkste druivenrassen van de Bordeaux zijn voor rood: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc gevolgd door petit verdot, malbec en carmenère. In wit primeren sémillon, sauvignon blanc en muscadelle, aangevuld met colombard, merlot blanc, sauvignon gris en uni blanc. De verschillende druivenrassen onderscheiden zich van elkaar door de vorm van de bladeren en de druiven, de kleur van de druiven, de samenstelling en de aroma's... In de loop der jaren heeft de mens zijn kennis van de druivenrassen uitgebreid om zich te kunnen aanpassen aan verschillende terroirs. Zo wordt er voortdurend gestreefd naar het behoud en de verbetering van de druiven.
Meer info over deze wijnregio, de appellaties en wijnen: Vins de Bordeaux